streda 20. júna 2012

Zapomněla vážení, na jahody mražený..

     


Presne tak. Aj Vy abudnite na mrazené jahody. Aj keď treba uznať, že tie sa niekedy pýšia výraznejšou chuťou než tie gigantické čerstvé v roztomilom košíčku.
Darmo Vám ale budem radiť, presvedčte sa sami o lahodnosti tohto dezertu...(v neposlednom rade aj z vizuálnej stránky!)



Prejdime teda rovno k veci: (suroviny na veľkosť cca 30x20 cm)

Jahodová torta s ricottou a zeleným čajom

cesto: 1 veľký balík detských piškót (guľatých), prípadne jeden plát biskvitového cesta

náplň: 3 balenia ricotty
          cca 250 g jahôd
          práškový cukor (podľa chuti a sladkosti jahôd)
          1 vanilkový cukor
          2 šálky zeleného čaju (uvareného a vychladnutého)
          1 vajce
          2 balenia BeBe dobré ráno (brusnicové)

na ozdobu: jahody rovnakej veľkosti (podľa potreby, odporúčam vypočítať si to skôr)
                 1-2 balíky dlhých piškót
                 cca 1 m ozdobnej stuhy požadovanej farby
                 cca 0,5 m tenšieho špagátu alebo hrubšej nite


       



Postup:

Pripravíme si náplň. Vyšľaháme si vajce s práškovým a vanilkovým cukrom do peny, ale pozor, nesnažte sa prekabátiť požadovaný čas a mixujte až kým nedosiahnete úplne krémovú konzistenciu. Pridáme BeBe dobré ráno nalámané na malé kúsky a jahody pokrájané na štvrtiny, prípadne na ešte menšie kúsky (aby nám nevytvárali nepravidelný reliéf). Nakoniec túto zmes zmiešame s ricottou (na najmenších obrátkach alebo najlepšie iba zľahka vareškou).
Do zeleného čaju pojednom namáčame piškóty z obidvoch strán (cca na 3 sekundy) a ukladáme do otvárateľnej tortovej formy (môže byť aj guľatá), ktorej boky sme predtým vystlali alobalom.
Takto pekne postupujeme ako pri tiramisu. Odložte si však aspoň 5 lyžíc náplne na neskôr. Za každou vrstvou piškót nasleduje vrstva náplne, až kým už nebudeme mať kam pokračovať a tým pádom všetko prebytočné môžeme zjesť. S tým ale nepočítame, lebo akiste sme už všetko skonzumovali popri šľahaní a teraz nám samozrejme zo všetkého chýba (štýl Lady M.). 

Teraz príde najbolestivejšia časť - čakanie. Takto pripravený dezert prikryjeme alobalom a necháme ,,stuhnúť´´, najlepšie na celú noc alebo minimálne na 4 hodiny. Po vybratí z chladničky odstránime formu, opatrne odstránime alobal a boky uhladíme lopatkou, alebo čímkoľvek iným, pri čom nehrozí riziko úrazu a hlavne poškodenia torty. Detské piškóty si opatrne narežeme na polovice alebo väčšie kusy (podľa výšky torty). Pred prikladaním piškót použijeme odloženú náplň a potrieme ňou boky, aby sa nám piškóty prilepili. Takto obloženú tortu obviažeme niťou (najlepšie aj hore aj dole - pri tomto zákroku budeme pravdepodobne potrebovať niečiu asistenciu) a do stredu uniestnime stužku s mašľou.
Necháme chvíľku stuhnúť, alebo pokiaľ piškóty nepadajú, môžeme nite odstrániť odstrihnutím a začať podávať. Navrch nakoniec poukladáme jahody ale pozor, nepocukrujeme ich, keď tak až neskôr, každému individuálne na tanieriku, prípadne pár sekúnd pred podávaním. Výbornou voľbou je aj poliať ich javorovým sirupom (ak teda nedisponujú požadovaným stupňom sladkosti).

Tento dezert nie je ničím zaujímavý, nezvolila som žiadnu neobvyklú prísadu či tajnú ingredienciu a predsa dokáže svojím zjavom povýšiť každú chvíľu na výnimočnú a sviatočnú.

Myšlienka Lady Marmelade pre dnešný deň:
,,Láska - to je to ovocie, na ktoré má srdce chuť.´´ Charles Baudelaire

Žiadne komentáre: