piatok 16. novembra 2012

Gaštanové tortičky



Je tu jeseň...nič sa nepári, slnko nesvieti, nie je počuť detský smiech a voda neláka. Čo už nám teda ostáva, než sa začať prejedať. Možno Vám napadá iný spôsob ako zahnať pocity frustrácie, avšak  ja osobne tento hodnotím ako najefektívnejší a najbezbolestnejší, dokonca bez trvalých následkov.
A ktorú inú surovinu než gaštany by sme mohli povýšiť na tento post!




Na cca 15 tortičiek:
Cesto:                                                                                       Náplň:

 maslo                                                                                       300 g gaštanov
 hladká múka                                                                            Cca 100g masla
 cukor                                                                                        Práškový cukor (cca 40g)
 vajce                                                                                         Amaretto
 kakao                                                                                        Mascarpone
 pomarančový džem                                                                  Likér contreau
 rum                                                                                               

Cesto pripravíme na spôsob cesta lineckého, t.j. všetky suroviny (okrem kakaa a džemu) zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Rozdelíme ho na 2 polovice a do jedného pridáme kakao. Na múkou vysypaný plech umiestnime biele cesto (s hrúbkou asi 0,6 cm), potrieme vrstvou pomarančového džemu a navrch položíme cesto s kakaom rovnakej veľkosti a hrúbky. Pečieme vo vyhriatej rúre na 160°C cca 15 minút.

 





Na náplň si uvaríme gaštany, ktoré následne očistíme, nasekáme na jemno (nie na príliš jemno!) Maslo si vyšľaháme s cukrom, pridáme gaštany a amaretto, kým nevznikne hladký krém, ktorý nebude možné prestať jesť.






Z vychladnutého cesta, ktoré sme rozprašovačom poprášili teplou vodou zmiešanou s rumom a cukrom, pomocou kruhovej formičky (ja som použila s priemerom 4 cm)vykrajujeme placky, ktoré zlepujeme gaštanovým krémom. Takto pripravené tortičky potrieme hrubšou vrstvou krému a necháme stuhnúť v chlade. Keď bude náplň tuhá, pomocou noža alebo cukrárskej špachtle môžeme povrch vyhladiť alebo vytvoriť požadovanú štruktúru, prípadne kresliť nemravné obrázky.
Navrch umiestnime malú kôpku mascarpone vyšľahaného s cukrom a likérom contraeu. Tortičky dozdobíme morskými plodmi, prípadne inou originálnejšou záležitosťou. Buďte teda aj v tomto pochmúrnom období šťastní! Aspoň kým nezačne pršať.

Citát Lady M. pre dnešný deň:
,,Najväčšie šťastie je, keď človek vie, prečo je nešťastný.´´ Dostojevskij

Žiadne komentáre: