sobota 10. novembra 2012

Tekvička so zabudovanou pavučinou


Viem, viem. Už opäť nedodávam recepty v dostatočnom predstihu. Čo však zmôžem, čas je luxus. Utešujme sa snáď iba tým, že aj tak by sa nikto z Vás nepustil do výroby tejto halloweenskej kreácie. V našich končinách aj tak tento sviatok nenadobudol status akcie roka, tak načo by sme sa trápili. Tam, kde mu pripisujú magickú hodnotu a každoročne stroja rôzne ceremoniály, tam mali tento rok iné aktivity.

Prejdime teda k podstate a predstavme si tieto kreatívne pretransformované mini bábovky. Samozrejme nie je problém ich vyhotoviť aj v klasickej veľkosti. Avšak jedine pokiaľ ste schopní vyplniť povestnú bábovkovskú dieru v strede. Alebo máte k dispozícii neexistujúcu bezotvorovú formu.





Bez zbytočných odbočiek:
2 mini (prípadne veľké) bábovky
Mascarpone
Kyslá smotana
Práškový cukor
Vanilkový cukor
1 vajce
Jemný tvaroh
Vanilkový lusk
Šľahačka
Horká čokoláda
Oranžové farbivo

Bábovka č.1 (tá s pavučinou) je vlastne iba malý cheesecake bez sušienkového základu. Potrebovali sme teda 1 mascarpone, cukor, vajce, trošku šľahačky, vanilkový lusk. Túto vyšľahanú zmes sme dali upiecť podla modelu cheesecake klasik, t.j. pri tejto veľkosti cca 15 minút vo vodnom kúpeli. Po vychladnutí ho potrieme smotanou zmiešanou s vanilkovým cukrom. Necháme poriadne stuhnúť a roztopenou čokoládou pomocou cukrárskeho vrecka kreslíme pavučinu. Tadá, bábovka č. 1, ktorá vlastne nie je bábovkou, je na svete.





Bábovka č.2 (tekvicový kryt) je, dalo by sa povedať, klasická bábovka. Recept na bábovku neuvádzam, nakoľko je to rodinné tajomstvo (týmto sa Vám snažím naznačiť, ako veľmi sa mi nechce opisovať prípravu chronicky známeho múčnika). Upečieme si teda bábovku a po vychladnutí ju natrieme hrubou vrstvou šľahačky zmiešanej s jemným tvarohom, cukrom podľa chuti a oranžovým farbivom. Po vytvarovaní aspoň približného tvaru tekvice necháme pokrievku stuhnúť. Neskôr použitím štetca prifarbíme farbivom výraznejšej oranžovej potrebné zárezy. Dozdobíme stopkou a lístočkom vlastnej výroby, prípadne nevlastnej.




Oranžovou tvaroho-šľahačkou potrieme aj spodnú časť, aby tvorili dojem rozkrojenej tekvice.
Servírujeme najlepšie tesne vedľa seba, prípadne položenú jednu cez druhú, aby bolo vidno pavučinu ale zároveň aby jemné čokoládové čiary nepopraskali. Tento návrh servírovania som už kvôli nátlakom degustátorov nestihla zvečniť, ponechám túto ideu teda na Vašej predstavivosti. Veď predsa máte celý rok na to, aby ste si to v pokoji premysleli!



Citát Lady M. pre dnešný deň:
„Jediné obmedzenia, které v ľudských životoch existujú si kladieme my sami.“ Konfucius



Žiadne komentáre: